Политика за колачиња

ПОЛИТИКА ЗА КОЛАЧИЊА


Што се колачиња (cookies)?

Колачињата (cookies) се мали текстуални датотеки, кои се сместуваат во Вашиот компјутер или мобилен телефон од страна на интернет-страницата која ја посетувате.

Овие текстуални датотеки можат да бидат прочитани од интернет-страницата која ја посетувате и да помогнат во Вашата идентификација кога повторно ќе ја отворите. Колачињата може да бидат „постојани“ или „привремени“, “колачиња од прва страна“ или “колачиња од трета страна“.

Постојаните колачиња се колачиња кои се зачувуваат на Вашиот компјутер и не се бришат автоматски кога ќе го исклучите прелистувачот, за разлика од привремените колачиња кои се бришат штом го затворите интернет прелистувачот.

Колачиња од прва страна се колачиња поставени од интернет-страницата која ја посетувате. Единствено таа интернет-страница може да ги чита колачињата. Покрај тоа, интернет-страницата може да користи и надворешни услуги, кои исто така поставуваат свои колачиња, познати како колачиња од трети страни.

Каков вид на колачиња користиме?

Ние користиме привремени колачиња, кои се бришат штом го затворите прелистувачот. Кога ќе го рестартирате прелистувачот и ќе се вратите на интернет-страницата што го создала колачето, интернет-страницата нема да ве препознае. Во тој случај мора повторно да се најавите или повторно да ги изберете вашите преференции. Тогаш се генерира ново колаче, кое ќе ги зачувува вашите информации за прелистување и ќе биде активно додека не ја напуштите интернет-страницата и не го затворите прелистувачот.

Ние користиме и колачиња од трета страна кои не се наш производ, но ни помагаат да го следиме Вашето однесување на нашата интернет-страница. Повеќе информации на: Google’s privacy policy.

Колачињата едноставно проценуваат како комуницирате со нашата интернет-страницата - како анонимен корисник и собраните податоци не ве идентификуваат лично. Исто така, овие податоци не се споделуваат со трети лица, ниту се користат за која било друга цел.

Како можете да управувате со колачиња?

  • Отстранување колачиња од вашиот уред
    Може да ги избришете сите колачиња што веќе се на вашиот уред со чистење на историјата на прелистување на Вашиот прелистувач. Ова ќе ги отстрани сите колачиња од сите интернет-страници што сте ги посетиле. Бидете внимателни дека може да изгубите и зачувани информации (на пр., зачувани детали за најавување, преференции на страница).
  • Управување со посебни колачиња
    За подетална контрола над посебните колачињата, проверете ги поставките за приватност и колачиња во претпочитаниот прелистувач.
  • Блокирање на колачињата
    Може да направите поставки на повеќето понови прелистувачи за да спречите поставување на колачиња на вашиот уред, но можеби ќе мора рачно да ги прилагодувате преференциите секогаш кога ќе посетите некоја интернет-страница. Некои услуги и функционалности можеби нема да работат правилно.